Beroepsachtergrond van Jan Aukes

Ik heb gewerkt in de ziekenverzorging op afdelingen voor reumatologie, orthopedie en revalidatie.

Daarna heb ik lange tijd in binnen- en buitenland als beroepsmilitair bij defensie gewerkt. De langste periode in operationele dienst. De laatste twee jaar heb ik bij de afdeling bedrijfskunde gewerkt.

Ik heb dus mogen ervaren wat de impact van het werk als militair op de militair zelf is maar ook de invloed op het gezinsleven. De ‘verschillende werelden’ van de militaire en de burger wereld.

Ik heb uiteindelijk de krijgsmacht verlaten om weer in de gezondheidszorg te gaan werken.

Ik heb eerst de deeltijd HBO-verpleegkunde gedaan om weer helemaal bij te zijn in het vak. Vervolgens heb ik een tijd in de somathiek gewerkt op afdelingen chirurgie, reumatologie, orthopedie, geriatrie, kindergeneeskunde en spoed eisende hulp.

Van 1991 t.e.m. 1993 ben ik ook in de zorg werkzaam geweest bij de Amerikaanse Luchtmacht en in de verenigde Staten van Amerika. In de VS heb ik gewerkt in reservaten en ben te gast geweest in het Kinderziekenhuis en bij de Politie in Washington DC.

Ik heb een tijd in het algemeen en het psychiatrisch ziekenhuis tegelijk gewerkt.

In die tijd begon het werk in de somathiek erg technisch en onpersoonlijk te worden. Er kwam steeds meer aandacht voor de ziekte en steeds minder voor de zieke mens.

Daarom ben ik in die periode helemaal overgestapt van het somatisch werkveld naar de psychiatrie waar ik op dat moment ook werkzaam was.

In 2000 ben ik als één van de eerste twee Nurse Practitioners voor de psychiatrie afgestudeerd om enige jaren later verder te gaan met de opleidingen Integratieve PsychotherapieHypnotherapie, PDS, EFT (Emotional Freedom Techniques) en Coaching.

In het arbeidsverleden en het leven heb ik ervaren hoe belangrijk het is om in bepaalde omstandigheden begeleiding, steun of uitleg te krijgen, zodat je je leven daarna weer kunt oppakken.